tekstBloubLouNederlands

Vissen bij Playa Grandi

Afgelopen juli (2017) gingen wij met familie snorkelen bij Playa Grandi aan de Westpunt. Doordat de vissers er hun visafval in zee terug gooien zijn er veel zeeschildpadden te vinden. In het kraakheldere water zijn ze al vanaf grote afstand te zien. Nadat wij ons hadden afgespoeld onder de douche en voordat wij weer verder trokken, zochten wij een toilet.
“De toiletten zijn gesloten. Alleen in het weekend zijn ze open” sprak een lang en fors gebouwde Curaçaose meneer die daar nog wat over de zee tuurde.
Marlon zeg maar Jan   Jan zijn boot Jan Wij kwamen in gesprek met hem en plots vroeg hij aan mij: “wil je een keertje vissen hier op zee?”. Mijn zoon nam ook deel aan het gesprek, keken elkaar aan, en namen de uitdaging gelijk aan. “Dat is goed. Wat kost het en hoe gaat het in zijn werk?”. Eerst stelde hij zich aan ons voor; “ik heet Marlon, maar noem mij maar Jan”. Wat vreemd stonden wij naar hem te kijken en hij zij toen; “ja, mijn bootje heet ook Jan”. Toen was het voor ons duidelijk.

Hij vertelde de gang van zaken en noemde de prijs voor ruim 4 uurtjes vissen. Wij wisselden telefoonnummers uit en spraken af dat wij hem zouden bellen als wij de week daarop wilden gaan vissen. Tot slot meldde Jan nog; “Als je nog iets te metselen hebt, ik ben ook metselaar.”

“Prima”, zei Jan toen wij hem een week later aan de telefoon hadden. “Zorg dat je om 05:30 uur in Playa Grandi bent. Dan zie ik jullie daar”.
Die woensdagochtend ging om 04:00 uur de wekker en om half 5 reden wij richting Playa Grandi waar we om 05:20 uur in het donker arriveerden. In het schijnsel van wat schaars licht zagen wij dat er al diverse vissers aanwezig waren, inclusief Jan.
Bij het eerste schemerlicht van de opkomende zon vaarden wij in een klein bootje samen met Jan van de pier naar zijn vissersbootje.

10 minuten later waren wij met behoorlijke snelheid langs de kust richting Watamula (meest westelijke puntje van Curaçao) aan het vissen.
Mahi Mahi Mahi Mahi (Dorado)       Wahoo Mula (Wahoo) Blackfin tuna Blackfin Tuna (Tonijn)
Jan vertelt veel over wat hij gaat doen en wat voor materiaal hij gebruikt. Eerst gaan wij vissen op Tuna, onze wens. Hij heeft 2 lange nylon lijnen die hij in de boot vastzet met een fiets binnenband en een grote wasknijper. De lijn is ongeveer 100 meter lang met halverwege een vlieglood dat je in de verte over het water ziet slepen. Ook vertelt hij dat het nu geen goede tijd is voor Mula (Wahoo) en dat de Fregatvogel in de lucht boven de zee aangeeft dat er ook wel Mahi Mahi (Dorado) zit. Er vliegt er één in de verte en hij houdt deze scherp in de gaten. Tuna zit hier altijd wel, meestal de Blackfin, maar als je geluk hebt ook de grotere Yellowfin.

Fregatvogel Fregatvogel    Flyfish Flyfish (Vliegende vis)

“Snap”, hoorden wij plotseling, zien Jan opspringen en direct beginnen met het binnenhalen van de lijn. De wasknijper fungeerde als verklikker wanneer er spanning op de lijn komt te staan. Heel slim.
Jan wist al wat hij binnen zou halen maar voor ons was het spannend. Toen de lijn vlakbij de boot steeds sneller heen en weer ging zagen wij een zilverachtig schijnsel in de diepblauwe Caribische Zee. Ja hoor, een tonijn van wel een halve meter. Vakkundig werd de haak ontdaan, kreeg de vis een tikje en belande in de grote emmer. De eerste Blackfin Tuna was gevangen. In een half uurtje daarna werden er nog eens 4 van deze tonijnen gevangen, en gingen wij daarna over op het vangen van Vliegende vissen. Gewoon met een haakje met aas aan een nylon draadje vanuit een dobberende boot, vingen wij in het uur daarna nog eens 7 vliegende vissen. Een goede vangst voor deze woensdagochtend.
Jan was overigens de enige visser die die ochtend tonijn had gevangen, en hadden wij dus geluk.

Om half 10 meerden wij weer aan bij de steiger van Playa Grandi, waar het al druk begon te worden met snorkelaars, duikers en lokale mensen die graag een maaltje vis wilden kopen. Jan maakte de tonijnen schoon en de vliegvissen werden geprepareerd als aas voor de volgende ochtend. Wij mochten één van de 5 gevangen Tuna’s mee naar huis nemen, betaalden Jan het overeengekomen bedrag en namen om 10:00 uur afscheid van elkaar.

Thuis aangekomen is de tonijn gefileerd en hebben wij die kort op de bbq geroosterd.
Van het afval hebben wij een bouillon getrokken en daar tonijn vissoep van gemaakt. Heerlijk!
Dit vis-avontuur was onvergetelijk en gaan het in de toekomst zeker nog een keer doen!
Jan, masha danki!

Telefoonnummer Jan (bellen om een afspraak te maken) : +5999 5669755
Prijs: 75 gulden per persoon inclusief een gevangen vis.
Duur: ongeveer 4-5 uur.

Gepubliceerd: oktober 2017.

Plaats waar de vis wordt schoongemaakt en verkocht Aanlegsteiger van Playa Grandi

primi sui motori con e-max
e-max.it: your social media marketing partner

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

ReserverenButton-2

 

 

WEBLOG

  • Kleurenpracht in onze tuin

    In alle opzichten leven wij op een kleurrijk eiland. De mensen, hun cultuur, de natuur, de stad,...

    Lees meer...

FOTO ALBUM

Locatie

Het complex ligt ten oosten van Willemstad in een van de betere wijken op het eiland, door zijn geweldig mooie ligging hebben ook een aantal grotere resorts zoals o.a. Chogogo en Papagayo resort, hier hun locatie gevonden.

Lees meer..

Contactgegevens

Appartementen BlouBlou Curaçao
Kaya Damasco 56
Jan Thiel / Willemstad
Curaçao

Telefoon: 005999 6620015 (Roel)
                005999 6823775 (Alja)
Mail: info@bloublou.nl 

 

Contactformulier

salamander bloublou small1