titelengels

Mooie wandeling door onze "achtertuin"

 

Zondagochtend 20 december 2015 ging om 06:30 uur de wekker.

Buiten schemerde het en de vogels waren al druk aan hun ochtend ritueel bezig. De één nog luider dan de ander. Eigenlijk had ik me nog even om willen draaien, maar vandaag stond een wandeling op het program georganiseerd door John Dohmen van Curaçao Hiking & Diving. Dus er maar vlot uit.

Om 07:50 uur draaiden wij bij Botika Sorsaka de zijstraat van de Caracasbaaiweg in en zagen verderop de auto’s van de andere deelnemers al geparkeerd staan.
Even later, na kennismaking met de andere wandelaars, vertrokken wij stipt om 08:00 uur richting het natuurpark Parke Sorsaka (Den Dunki) achter Landhuis Sorsaka.

 

 P1030970 bw

 

Dit landhuis werd voor 10-10-10 (begin onafhankelijkheid) bewoond door de Gezaghebber van Curaçao en staat nu te koop.
Al vrij direct na de ingang van het park ligt een oude brug die door de familie Gorsira in de tweede helft van de 19e eeuw is aangelegd als onderdeel van het Zwanenpark. Naast de brug zijn er nog enkele andere overblijfselen van bouwwerken te zien die dit park zo bijzonder maakten.
Ook is een grote waterput nog redelijk in takt en liggen enkele kleinere waterputten verspreid door het bos.
De bomen hebben het park in de loop der tijd overwoekert en er een fraai wandelbos van gecreëerd.
Ergens in het midden van het bos ligt een oud autowrak. Een Duitse auto (Opel?) van vlak na de 2e wereldoorlog. Kennelijk waren reserve onderdelen toentertijd moeilijk te krijgen, en “dan dumpen wij hem maar het bos in”, moet de eigenaar gedacht hebben.

Lopend langs slingerende paden kom je uiteindelijk aan de rand van de zoutpannen. Een grote open vlakte met water waar in de verte de horizon roze kleurt door de aanwezigheid van tientallen flamingo’s.
Verder lopend over dammen kom je plaatsen tegen waar vroeger de Indianen uit Venezuela verbleven. Ze aten veel schelpdieren en de schelpen liggen op enkele plekken op grote hopen. Zij verbleven op het eiland totdat de Europeanen hen terugdreef naar Zuid-Amerika, dus voor 1600 zo ongeveer.
Tussen de dammen verdampt het zilte water tot één strak witte vlakte, gelijkend op de ijsvlakten in Nederland als het een week lang streng gevroren heeft. Het zout werd voornamelijk gewonnen voor de visindustrie (kaken van de haring) en voor het raffineren van aardolie (Shell). Het zout uit deze zoutpannen is niet geschikt voor menselijke consumptie.
De Shell exploiteerde tot de zeventiger jaren in de vorige eeuw een deel van deze zoutpannen. Omdat het werk zeer zwaar was en in de volle zon moest worden gewerkt, liet Shell in de vijftiger jaren aan de rand van de zoutpannen een huisje bouwen waar de werklieden even konden rusten en zichzelf opfrissen. De overblijfselen van dit gebouwtje zijn nog te bezichtigen.

Hierna liepen wij weer langs de randen van de zoutpannen terug naar het bos. Om 11:00 uur waren wij terug bij de auto’s en reden, nadat wij John hadden bedankt voor de mooie tocht en heldere uitleg, voldaan huiswaarts.

Alle foto’s zijn te zien op de Facebook-pagina van Appartementen BlouBlou Curaçao.

Roel Nienhuis

primi sui motori con e-max
e-max.it: your social media marketing partner

ReserverenButton-2

 

 

WEBLOG

  • Stukje "oerbos" vlakbij

    Op nog geen anderhalve kilometer van Appartementen BlouBlou Curaçao ontdekten Alja en ik een nieuw...

    Read More ...

PHOTO ALBUM

Location

Our residence is located east of Willemstad, in one of the most beautiful areas on the island. Because of the incredibly beautiful surroundings, some large resorts such as Chogogo, Livingstone and Papagayo are also situated here. 

read more..

Contact

Appartementen BlouBlou Curaçao
Kaya Damasco 56
Jan Thiel / Willemstad
Curaçao

Telephone: +5999 6620015 (Roel)
                   +5999 6823775 (Alja)
Email address: info@bloublou.nl 

 

Contactform

salamander bloublou small1