titelengels

artikelbovenhoekjefinalHistorie Jan Thiel

salamander bloublou small1In 1634 werd Curaçao door de Nederlanders veroverd van de Spanjaarden.

De lagune ten westen van de Caracasbaai – Jan Thiel Zoutpannen – was een van de belangrijkste zoutmeren op het eiland. Tegen het eind van de 17e eeuw werd tussen de lagune en de Caracasbaai de plantage Damasco opgezet. Het gebied is vernoemd naar de eerst bekende eigenaar, Jan Thielen.

Nadat de familie Thielen de plantage in 1735 hadden verkocht is het daarna in verschillende handen geweest, tot 1915. In dat jaar kocht de familie Perret Gentil de plantage. Enkele decennia later gingen deze eigenaren over tot verkaveling van het oostelijke deel en werd het in 1979 verkocht aan de APNA (Algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen).


BLOEIPERIODE
In de 18e eeuw kende de plantage een bloeiperiode. Naast zoutproductie werd ook aan landbouw en veeteelt gedaan. Er werd maïs, katoen, gras en indigo (kleurstof tussen blauw en violet, dat veel werd gebruikt voor het verven van spijkerbroeken) geproduceerd.

De veestapel bestond uit geiten, schapen, kippen, kalkoenen, duiven, paarden en ezels.

In de loop van de 19e eeuw liep de productie en daarmee de waarde van de plantage, terug. Dit was een gevolg van een tekort aan regen en de algemene economische malaise op het eiland.

HOGER WELVAARTSNIVEAU
Casper Arturo Perret Gentil, een toegewijd planter, wist in de 20e eeuw de plantage tot een uitzonderlijk welvaartsniveau te brengen. Onder andere was er ook een oranjerie met meer dan 300 laraha sinaasappelbomen.

1  2  3

De schillen van deze sinaasappels werden naar Frankrijk geëxporteerd voor de productie van likeur en parfum.

De veestapel groeide in die tijd uit tot 450 koeien en 1000 geiten, waarvan de melkproductie werd gedistribueerd aan een vaste groep afnemers.

Door constructie van de nieuwe zoutpannen heeft Gentil de zoutproductie behoorlijk kunnen verhogen. Het zout was van zeer goede kwaliteit en geschikt voor menselijke consumptie. Door zeeschepen toegang te bieden tot de ingang van de lagune, kon hij het transport via Willemstad omzeilen. De zoutzakken werden naar de schoeners getransporteerd via kleine bootjes, waarna de schepen direct konden wegzeilen.

BADPLAATS JAN THIEL
Behalve een toegewijd planter, was Casper Arturo Perret Gentil een uitstekend zakenman. Hij begon, als eerste, met de exploitatie van de recreatieve mogelijkheden van het Jan Thiel strand, dat hij in de twintiger jaren van de vorige eeuw tot een badplaats ontwikkelde.

4  5

Het is sinds die tijd dat Jan Thiel zich is gaan ontwikkelen tot het populaire woon- en recreatiegebied dat het nu is.

primi sui motori con e-max
e-max.it: your social media marketing partner

ReserverenButton-2

 

 

WEBLOG

  • Kleurenpracht in onze tuin

    In alle opzichten leven wij op een kleurrijk eiland. De mensen, hun cultuur, de natuur, de stad,...

    Read More ...

PHOTO ALBUM

Location

Our residence is located east of Willemstad, in one of the most beautiful areas on the island. Because of the incredibly beautiful surroundings, some large resorts such as Chogogo, Livingstone and Papagayo are also situated here. 

read more..

Contact

Appartementen BlouBlou Curaçao
Kaya Damasco 56
Jan Thiel / Willemstad
Curaçao

Telephone: +5999 6620015 (Roel)
                   +5999 6823775 (Alja)
Email address: info@bloublou.nl 

 

Contactform

salamander bloublou small1